Чи шкідливі ароматизатори

При вивченні складу продукту ми часто бачимо, що в ньому присутні особливі компоненти, що відповідають за аромат і смак. Що значить ароматизатор, ідентичний натуральному, які ще види подібних добавок зустрічаються, наносять вони шкоди людському організму - про все це розповість наша стаття.

Трохи про те, як роблять ароматизатори

Чи шкідливі ароматизатори - фото

Нерідко буває так, що їжа, приготована з натуральної сировини, практично не має запаху. Тоді на допомогу приходять особливі речовини, які посилюють смак і аромат продукту. Вони входять до групи добавок, що позначається буквою «Е» на упаковці. Ці речовини додаються до продукції в такому обсязі, щоб присутність Смакоароматична компонента було приблизно таким же, як в продукті, що не пройшов переробку. Якщо кількість такої добавки буде набагато більшим, продукт втратить свої споживчі якості.

Першими з відомих людству смакоароматичних добавок були запашні трави, перець, гвоздика, інші прянощі. Сьогодні ж ми бачимо величезну кількість ароматизаторів, різних за своїм складом, способу отримання, зовнішнім виглядом. Вони дозволяють створювати з однотипних продуктів страви, що розрізняються між собою ароматом і смаком; позбавляють деякі види натуральної сировини від природного неприємного запаху; повертають необхідні смакові характеристики продуктів, які зазнали заморожування, консервування, пастеризації.

Класифікація ароматизаторів:

Склад харчових ароматизаторів може бути різним. Виходячи з цього, такі добавки можуть бути:

Натуральними - виробленими з сировини тваринного або рослинного походження. З цією метою застосовують методи екстракції, дистиляції, або пресування. Наприклад, як роблять ароматизатори з полуниці? Свіжі ягоди піддають пресуванню. Апельсинову ж добавку можна отримати за допомогою екстракції ефірних масел з шкірки плодів. Метод дистиляції використовується для отримання запаху цибулі (з соку усувається вся рідина). Проте, навіть в натуральних добавках можуть бути присутніми штучно синтезовані смакоароматичні компоненти.

Ідентичними натуральним - виготовленими в лабораторії. Хімічні ароматизатори за основними органолептичними властивостями (запахом, смаком) складно відрізнити від тих, які виходять з натуральної сировини. Мабуть, немає способів і технологій, які допомагають знайти відмінності між такими добавками. Відзначимо, що натуральні ароматизатори, шкідливість якого зведено до мінімуму, набагато дорожче тих, які виходять хімічним шляхом, хоча останні також практично не мають негативного впливу на організм людини.

Штучними - не мають природних аналогів. Щоб додати до харчові продукти використовуються ті компоненти, які містяться в списку дозволених речовин. Вони піддаються обов'язковій токсикологічної експертизи, яка доводить їх нешкідливість для людини.

Вибирати рідкі харчові ароматизатори і інші добавки до страв потрібно в перевірених магазинах. Так ви будете застраховані від покупки підробок і збережете своє здоров'я.

Чи шкідливі харчові добавки і чому

Чи шкідливі ароматизатори - фото 1

Відповідаючи на питання, чи шкідливі харчові добавки, відзначимо, що для додання їжі необхідного запаху і смаку їх потрібно зовсім небагато (приблизно 0,01% - 2%). Перевищувати дані показники виробники не прагнуть, оскільки це значно збільшить вартість кінцевої продукції. Відповідно, лякатися, що вміст у продукті таких компонентів буде надмірно високим, не варто. Однак занадто часто вживати подібну продукцію все ж не потрібно.

Не можна однозначно сказати, що натуральні харчові ароматизатори шкоду для організму не представляють. Вся справа в тому, що в багатьох рослинах в тій або іншій кількості присутні біологічно активні речовини, у великих концентраціях роблять негативний вплив. І хоча при виготовленні добавок в їжу тваринне і рослинне сировину проходить ретельне очищення, штучні компоненти в ряді випадків виявляються чистіше і безпечніше натуральних.

Незалежно від того, як роблять харчові ароматизатори, перелік дозволених до використання добавок часто переглядається. При цьому враховуються нові дані про вплив тих чи інших речовин на організм людини, що надаються медиками і вченими. Так, доведено, що найбільшої шкоди здатна нанести добавка Е621, відома нам як глутамат натрію. Її додають практично в усі м'ясні продукти для поліпшення їх смако-ароматичних властивостей. При надмірному споживанні їжі з додаванням Е621 людина почне страждати від сонливості, головного болю, слабкості в усьому тілі, інших неприємних симптомів.

Як бачимо, більшість видів готової продукції краще вживати в їжу лише зрідка. Краще створювати улюблені страви для своєї сім'ї в домашніх умовах. Додаючи в них якісні ароматизатори харчові, шкода від вживання таких компонентів можна буде звести до мінімуму.

Скільки коштують ароматизатори і як правильно їх вибирати

Однозначно відповісти на питання, скільки коштують ароматизатори, складно. Все залежить від їх складу, використовуваних інгредієнтів (натуральних або штучних), обсягу флакона, пропонованого продавцем. Познайомитися з широким асортиментом харчових добавок ви можете, заглянувши в інтернет-магазин "Kondishop". Тут представлена ​​продукція перевірених виробників, в якості якої ви можете бути впевнені на всі 100%! Харчові барвники , ароматизатори, посипання, кондитерська сировина, кухонний інвентар - ці та багато інших товарів ви зможете замовити, не виходячи з дому.

Будемо раді допомогти вам у створенні найкращих страв!

Рекомендовані товари

Ще статті

Ми використовуємо файли cookie для покращення сайту для вас.Детальніше